Mannen som samler på Bobler

Mannen som samler på Bobler

Det at det er noen som har samlemani vet vi jo alle, og det er all verdens ting som folk er opptatt av og tar vare på. De som virkelig er samlere, oppsøker auksjoner, handler på nettet, reiser på messer og bruktmarkeder. Jeg kan godt forstå at de som har en hobby, og en interesse rundt forskjellige objekter og produkter – bruker mye tid og penger på nettopp dette. Men noen strekker det lenger enn andre, og mannen vi nå skal besøke er lidenskapelig opptatt av alt som har med Volkswagen å gjøre. Det er slett ikke noe galt med det, snarere tvert imot spør du meg. Men det at han faktisk er Norges desidert største samler av Volkswagen, sier litt om hans engasjement og lidenskap. Om han er i den situasjonen som Øystein Sunde synger om i låta «Kjekt å ha» vet jeg ikke, men det virker som han har en plan og mening med sine anskaffelser på bilfronten.

Mannen som samler på Bobler

Luftavkjølte Volkswagen-kjøretøy

Som jeg allerede har nevnt er dette mannen som besitter den største samlingen av VW-produkter og biler. Vi snakker også om ekstrautstyr og brosjyrer, og bilene er alle sammen luftavkjølte – alt annet er uaktuelt. Det er Morten Lund fra Lier utenfor Drammen, som er mannen med «Boblemani» Han kan bekrefte at mange sier han lider av denne manien, og det er jo ikke så lett å snakke seg vekk fra det heller.

1943-modell Boble

Det er nok mye han er stolt av i samlingen sin, men rosinen i pølsa er nok at er eier av Norges eldste Boble med skilter. Bilen er langt fra strøken, men den er fullt kjørbar og med originalmotor. Dette med at bilen er ett hundreprosent original, gjør at den er verdt flere hundre tusen om han selger den – noe jeg tviler på at han tenker å gjøre.

1943-modell Boble

Kjent som en tålmodig mann med mye kunnskap

I miljøet rundt eldre Volkswagen-biler, er Morten naturlig nok godt kjent. Han har kort og godt mer av alt, enn alle andre. Uansett utgangspunkt for restaureringsprosjekter, så ser Morten mulighetene og ikke begrensningene. Det er ikke noen tvil om at han ligger langt foran de andre, både når det gjelder kunnskap, objekter og ikke minst pågangsmot.

Tar over når andre gir seg

Det er ikke alle som når sine mål, og kaster rett og slett inn håndkleet med sine prosjekter. Dette vet Morten å utnytte, om vi kan si det på den måten. Han har mange ganger kjøpt opp store samlinger, noe som har medført at han er eier av Norges største samling av Transportere og Bobler fra 1950- og 1960-tallet. Han ligger faktisk i verdenstoppen når det kommer til samling av reservedeler og deler til de nevnte modeller.  Han ser på seg selv og andre med samme hobby, som noen gærninger som tar vare på gamle ting – slik at våre etterkommere kan ta del i det. Det å kjøpe opp vrak før de havner på skrotene, eller redde biler fra salg til utlandet – er noe av det han brenner mest for.

Comments are closed.