Luksusen hos VAG

At Volkswagen eller folkevogn konsernet er et gigantisk selskap ogå på verdensbasis er ikke noen stor nyhet.  De omsetter for mangfoldige milliarder hvert eneste år og produserer mange kjøretøy. Sannsynligvis enda flere enn både du og jeg er eller var klar over. Merker de har i sin portefølje som jeg heller ikke var klar over. Men det skjer jo stadig oppkjøp og salg på slike store firmaer så jeg er ikke overrasket.

Store merker

Med store merker mener jeg ikke først og fremst at det fines så utrolig mange av dem, selv om antallet har jo steget opp gjennom historien. Nei jeg snakker om store merker som i fine, flotte og veldesignet spesialbiler som man ikke ser på gaten hver eneste dag. For noen år siden var Volkswagen eller VW Group (VAG) rangert som verdens nest største kjøretøyfirma og Europa største kjøretøyprodusent.  Hele VAG gruppen består av totalt nesten 350 selskaper – jammen ikke rart at det ikke er mulig å holde styr på slikt for den vanlige bilisten eller mannen i gata!

Samarbeidet mellom VW, Porsche, Audi og Skoda er vel kjent for veldig mange. Men at de også i 1998 sikret seg Lamborghini, Bentley og Bugatti var totalt ukjent for meg. Jeg skrev en artikkel her tidligere om Lamborghini og kom da over all denne andre informasjonen også.

Alle de tre er jo store fantastiske biler på hvert sin side.

Bentley

Bentley er jo liksom butler bilen fremfor noen i det fornemme England. Bentley Motors Limited er altså en engelsk produsent som produserer luksusbiler og Grand Tourer biler. W.O. Bentley startet med dette i 1919. Tidlig da på 1900 tallet var Bentley og Rolls Royce de største konkurrentene frem til de slo seg sammen på tretti tallet og har holdt sammen siden det. Frem til de altså kom under VAG gruppen i 1998.

1998 var et stort og dyrt år for VAG gruppen. De gjorde mange store og tunge oppkjøp. Lamborghini, Bentley og Bugatti.

Totalt har VAG gruppen ni aktive bilselskaper og deres tilhørende merker.

Bugatti

Hadde bilen vært noe annet så ville den blitt kalt en bastard. Jeg er tysk men ble fransk og ble planlagt i Italia. Og nå etter 1998 altså inne i VAG gruppen. Bugatti har hatt en trøblete karriere og har blitt blåst liv i allerede to ganger – siste gangen da VW kjøpte dem. Bilene blir nå produsert i Frankrike i Alsace området.

Bugatti har i dag to aktive modeller. Det er Bugatti Chiron og Veyron. På bildet under her vises en Bugatti Veyron.

Porsche

Porsche er også en sportsbil av «finere» merke som finnes i VAG gruppen. Men den bilen har vel fått såpass mye omtale at det er lite nødvendig å presentere den noe særlig mye mer. Selv på veiene i Norge kan vi jo ganske ofte se Porsche rullende.

Av andre biler så har jo Audi flere luksuriøse modeller, men det er vel ingen som kommer helt på høyde i kvalitet og luksus som de tre store jeg har vært innom først her i artikkelen. I dag.

Comments are closed.