Audi og selskapet rundt

Bilmerket Audi går i dag under den store selskaps paraplyen til Volkswagen AG eller VAG som det også er kjent som. Der har de vært siden midt på 1960 tallet. Audi er et heltyskt bilmerke og har levd siden 1885. Men det har hatt noen andre navn i sine tidligere leveår før det ble til Audi AG som det heter i dag. Selskapet kommer fra hele fire forskjellige produsenter av biler og den eldste av disse har altså over 130 års fartstid.

Audi har jo opp gjennom årene vært mange biler. Jeg skal forsøke å gi en liten oversikt over hvilke forskjellige typer som har vært, men først litt historikk og selve selskapet.

Historikk

Audi ligger i dag med sitt hovedkontor i Ingolstadt rett nord for München i delstaten Bayern i Tyskland. Audi er altså en sammenslåing eller etterkommer etter fire ulike selskaper. Wanderer som er det eldste firmaet fra 1885 og hadde den gangen navnet «Chemnitzer-Velociped-Depot Winklhofer & Jaenicke» og senere ble til sykkelfabrikken Wanderer eller «Wanderer Fahrradwerke» i 1896. Så ble det Horchi 1899, Audi så dagens lys i 1910 og DKW i 1916. Så i 1032 ble alt dette slått sammen til Audi Union. Men det var først når Volkswagen kjøpte opp selskapet på 60 tallet at Audi navnet kom til igjen. Da gikk Audi Union inn i historien og Audi som vi kjenner i dag kom frem. De tok med seg disse velkjente fire ringene i logoen og etter oppkjøpet av VW så kom også NSU og ble det femte merket som slo seg sammen med det som i dag heter Audi AG.

Slagord

Forsprang gjennom teknikk direkte oversatt til norsk eller «Vorsprung durch Technik» på tysk. Det var slagordet som Audi forsøkte å etterstrebe. Noe de har klart ganske godt i alle år. De har etablert seg som en av tre store bilmerker i øvre prisklasse nivå i Tyskland. De to andre er BMW og Mercedes. Ordspråket ble også benyttet i mange andre land. Oversatt til engelsk for bruk i Amerika og Canada ble det til «Truth in Engineering». Før dette benyttet de «Never follow» som slagord i USA og Canada, men når det nye slagordet ble godkjent så flyttet de «Never Follow» til Asia og til japan.

Navnets opprinnelse

Kranglefanten i staren av de omtalte fire selskapene som først slo seg sammen var gründeren til A. Horch & Cie som lanserte bilen Horch helt på starten av 1900 tallet. Noen år senere røk August Horch uklar med flere av aksje eierne i selskapet og måtte forlate det. Han forsøkte å opprette et nytt selskap under navnet Horch Automobil-Werke GmbH. Men navnet gjorde at eieren av hans tidligere selskap gikk til retten og fikk godkjent at Horch navnet tilhørte deres selskap. Det var da Audi dukket opp.

Audi kommer fra ordet audio. Ordet Horch betyr lytt på tysk, mens audi på latin betyr det samme. Dette ble godkjent i en samling av «høye» paersoner i det nye selskapet og «Audi Automobilwerke GmbH» ble dannet.

Audi begynte med bil med en 2,6 liters firesylindret motor. Den neste var en 3,6 liters, en 4,7 og en 5,7 liters motor. Disse bilene var vellykkede, også innen sport og racing. Den første sekssylindrede modellen, på 4,7 liter, kom i 1924.

Mer om dette kommer i neste artiklene her på siden.

Comments are closed.